Sezon kapuściany w pełni dlatego trzeba korzystać. Surówka z białej kapusty to jeden z przepisów idealnych.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała główka kapusty białej
1 średnia marchewka
2 jabłka
1 czerwona cebula
sok z połowy cytryny
pół pęczka natki pietruszki
majonez ok. 2 - 3 łyżek
sól
pieprz
Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy na tarce o grubych oczkach razem z marchewką. Solimy i odstawiamy min. na 30 min., aby kapusta zmiękła i puściła sok.
Po tym czasie sok odlewamy dodajemy sok z cytryny, starte na grubych oczkach jabłka, pokrojoną drobno cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania i dodajemy majonez ( tylko tyle ile wchłonie kapusta ). Dokładnie mieszamy.
Komentarze