Surówka z białej kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon kapuściany w pełni dlatego trzeba korzystać. Surówka z białej kapusty to jeden z przepisów idealnych.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej
    1 średnia marchewka
    2 jabłka
    1 czerwona cebula
    sok z połowy cytryny
    pół pęczka natki pietruszki
    majonez ok. 2 - 3 łyżek
    sól
    pieprz

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy na tarce o grubych oczkach razem z marchewką. Solimy i odstawiamy min. na 30 min., aby kapusta zmiękła i puściła sok.
    Po tym czasie sok odlewamy dodajemy sok z cytryny, starte na grubych oczkach jabłka, pokrojoną drobno cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
    Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania i dodajemy majonez ( tylko tyle ile wchłonie kapusta ). Dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy