Surówka porowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

pasuje do każdego rodzaju mięsa

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 średnie pory
    1 puszka groszku konserwowego
    1 jabłko
    1 łyżka majonezu
    3 łyżki śmietany 18%
    sól do smaku
    cukier do smaku

Surówka porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć.
    Odciąć zielone części i korzenie.
    Przeciąć na pół.
    Pokroić w plasterki.
    Pokrojone pory przełożyć do miski i zalać wrzątkiem.
    Pozostawić na 4 minuty.
    Przelać zimną wodą a następnie dokładnie odcedzić.
    Groszek odsączyć z zalewy.
    Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pory wymieszać z jabłkiem, groszkiem, majonezem i śmietaną.
    Doprawić do smaku solą i cukrem.
    Wszystkie składniki dobrze razem połączyć.
    Przed podaniem schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy