Surówka ogórkowa

  • wyświetlono: 271 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, dobrze pasuje do każdego letniego obiadu.

Alex M

Składniki


2 ogórki małosolne
2 ogórki gruntowe
0,5 pęczka rzodkiewek
0,5 pęczka szczypiorku
sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Surówka ogórkowa

  • 1.

    Ogórki małosolne osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki.

    Ogórki gruntowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić dwa rodzaje ogórków do miski.

    Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.

    Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.

    Sos: zmieszać jogurt z majonezem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. każdą porcję surówki polać łyżką sosu.


Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakisurówkarzodkiewkado obiadumałosolne
 

Komentarze

Podobne przepisy

surówka z białej kapusty

Dodane przez: rena123

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to pyszny...

surówka żydowska

Dodane przez: justi2401

Surówka żydowska

Surówka jest smaczna, zdrowa i...

Dodane przez: remix164

Surówka

Pyszna surówka do każdego obiadu

Surówka Colesław

Dodane przez: bogusia82

Surówka Colesław

Surówkę colesław bardzo lubię...

Surówka kopenhaska - najlepsza:)

Dodane przez: monika016

Surówka kopenhaska

Jedna z naszych ulubionych, obiadowych...

surówka z kalarepy

Dodane przez: duszek

SURÓWKA Z KALAREPY

Do surówek można "przemycić" różne...