Surówka ogórkowa

0 (0 ocen)

Smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, dobrze pasuje do każdego letniego obiadu.

Składniki:


  • 2 ogórki małosolne
    2 ogórki gruntowe
    0,5 pęczka rzodkiewek
    0,5 pęczka szczypiorku
    sos:
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku

Surówka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Ogórki małosolne osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki.

    Ogórki gruntowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić dwa rodzaje ogórków do miski.

    Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.

    Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.

    Sos: zmieszać jogurt z majonezem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. każdą porcję surówki polać łyżką sosu.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy