SURÓWKA OBIADOWA Z SOSEM CZOSNKOWYM

4.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Taka surówka to świetny dodatek do kotleta czy też ryby. Surówka ma fajny wyrazisty smak dlatego odnajdzie się również jako dodatek do dań z grilla i ciepłych przystawek. Fajna chrupiąca, kolorowa i przede wszystkim zdrowa.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pół główki sałaty lodowej,
    1 duża marchewka,
    1 pomidor,
    pęczek rzodkiewek,
    1 mała cebula.
    pół ogórka szklarniowego.

    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki jogurtu greckiego,
    1 ząbek czosnku,
    sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka obiadowa z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i jeżeli jest konieczność obieramy.

    Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Pomidor I cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewkę i ogórki kroimy w plasterki.

    Wszystkie warzywa wrzucamy do miski lub salaterki. Całość delikatnie mieszamy.

    Następnie przygotowujemy sos. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.

    Sos łączymy z warzywami.

    Surówka gotowa

Porady

Taką surówkę podajemy do dań obiadowych mięsnych jak i rybnych. Surówkę również możemy postawić jako dodatek do ciepłych przystawek oraz do dań z grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata lodowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować