Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej

4.5 (164 ocen)

  • 10 min

Smaczna, szybka surówka, jako dodatek do mięs i ryby. Moja ulubiona.

  • 10 min

Składniki:

  • średnia kapusta pekińska
    1 duża marchew
    1 duże jabłko
    średnia cebula czerwona
    1 mała żółta papryka
    1 średni zielony ogórek
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz czarny, cukier, sok z cytryny- do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona kapusta pekińska 1. Kapustę pekińską rozdzielamy na liście. Dokładnie myjemy. Kroimy cienko.
  • starte warzywa na surówkę 2. Warzywa myjemy, obieramy. Marchew, jabłko, ogórka- ścieramy na grubej tarce.
  • papryka 3. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Natkę drobniutko kroimy.
    Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie krążki lub większą kostkę.
  • doprawianie surówki 4. Łączymy razem wszystkie warzywa. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • gotowa surówka 5. Przekładamy surówkę do szklanej przezroczystej miski. Po wierzchu, tuż przed podaniem, polewamy oliwą z oliwek.
    Dekorujemy według upodobania.
  • surówka z kapusty pekińskiej 6. Smacznego życzę :)

Porady

Surówkę robimy szybciutko, jest łatwa nawet dla dzieci. Lepiej, żeby nie stała zbyt długo, bo puszcza sok. Można dodać do niej ulubione składniki, np pomarańczę. Albo przerobić ją jako dodatek do wędliny, wtedy łączymy ją z majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować