Surówka obiadowa - "kapustka & zielony pomidorek"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Często przygotowuję taką surówkę, a tym bardziej kiedy są młode warzywka :) Surówka, zamknięta w słoiczkach, smakuje wyśmienicie również zimą. Polecam osobom, które preferują ocet jako dodatek do potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • Ćwiartka młodej, białej kapusty (z dużej główki)
    1 duży, zielony pomidor
    1 młoda, duża cebulka
    2 marchewki

    Zalewa: 1/3 szklanki octu
    1/ 3 szklanki oleju
    1/3 szklanki cukru
    1 płaska łyżka soli
    pieprz mielony według uznania

Surówka obiadowa - "kapustka & zielony pomidorek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, odrobinę solimy, mieszamy aby zmiękła. Następnie do innego naczynka kroimy pomidorka -na pół, a następnie w cienkie plasterki, kolejno kroimy cebulkę w cieniutkie piórka i na koniec ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, zalewamy zalewą (zalewy nie gotujemy) i dokładnie mieszamy . Według uznania możemy doprawić pieprzem, lub zmniejszyć/ zwiększyć porcje składników na zalewę, ponieważ jedni wolą łagodne, a inni bardziej ostre potrawy :)

Porady

Przepis można modyfikować, ja chomikując taką surówkę na zimę, w słoiczki robię dwie wersje: 1 taką, którą dziś zrobiła, a 2 z dodatkiem papryki żółtej i czerwonej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy