surówka marchewkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Doskonała do ryby, drobiu. Z pełnoziarnistym tostem to dobre i pożywne drugie śniadania lub lekka kolacja. Surówka do zrobienia przez cały rok. A do tego to prawdziwa bomba witaminowa!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew duża: 1 sztuka
    - seler mały: 1 sztuka
    - jabłko: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula mała: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - sok z jednej cytyny: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - orzechy włoskie: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Ryba

Surówka marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, seler, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Siekam natkę, czosnek, cebulę. Warzywa mieszam ze sobą, polewam sokiem z cytryny, solę i pieprzę, na końcu polewam oliwą. Dekoruję orzechami włoskimi.

    Czasami zamiast cebuli dodaję por, a zamiast oliwy z oliwek dip z 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżki majonezu i 1 łyżeczki ostrego chrzanu, dodaję odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru.

    Obie wersje są pyszne i bardzo zdrowe. Choć ja osobiście wolę z oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Ryby Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować