Doskonała do ryby, drobiu. Z pełnoziarnistym tostem to dobre i pożywne drugie śniadania lub lekka kolacja. Surówka do zrobienia przez cały rok. A do tego to prawdziwa bomba witaminowa!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- marchew duża: 1 sztuka
- seler mały: 1 sztuka
- jabłko: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- cebula mała: 1 sztuka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól i pieprz: 1 szczypta
- sok z jednej cytyny: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- orzechy włoskie: 4 sztuki
Surówka marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, seler, jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Siekam natkę, czosnek, cebulę. Warzywa mieszam ze sobą, polewam sokiem z cytryny, solę i pieprzę, na końcu polewam oliwą. Dekoruję orzechami włoskimi.
Czasami zamiast cebuli dodaję por, a zamiast oliwy z oliwek dip z 1 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżki majonezu i 1 łyżeczki ostrego chrzanu, dodaję odrobinę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Obie wersje są pyszne i bardzo zdrowe. Choć ja osobiście wolę z oliwą.
Komentarze