Surówka letnia

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, grilla lub jako samodzielna potrawa

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej
    2 średnie marchewki
    1 jabłko
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    Sok z 1/2 cytryny
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru,
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    4-5 łyżek oleju

Surówka letnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno zszatkować, marchewkę i jabłko zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek drobno posiekać - wszystko razem wymieszać (pougniatać ręką tak żeby wszystkie warzywa puściły sok). Dodać sól, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i na koniec dodać olej i jeszcze raz wymieszać.

Porady

Do tej surówki można dodać również świeżego ogórka startego na grubej tarce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy