Pyszna, zdrowa surówka. Polecam :)
Topinambur nieczęsto gości na naszych stołach. Troszkę zapomniane warzywo, a jest bardzo smaczne, przypomina troszkę kalarepkę o delikatnym orzechowym smaku.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
topinambur ok 400 g
marchewka ok 200 g
2 małe jabłko
garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej rukoli
sok z całej małej cytryny
4 łyżki oleju lnianego
2 łyżki miodu płynnego ( u mnie wielokwiatowy )
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Surówka do obiadu z topinamburem, marchewką, rukolą, orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i owoce obrać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Dodać posiekaną rukolę, rozdrobnione orzechy włoskie.
Dodać olej lniany, miód, pieprz, sól do smaku.
Wymieszać i od razu podawać.
Smacznego
Komentarze