Pyszna surówka z marchewki i pora wzbogacona aromatyczną przyprawą curry i nutą pieprzu cytrynowego. Doskonała do drobiu.
Składniki:
Przepis na porcję dla jednej osoby:
1.5 dużej marchewki
kawałek pora (biała i zielona część)
2 płaskie łyżeczki curry
pieprz czarny do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka śmietany
Surówka curry z marchewki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora umyć, pokroić w talarki, lekko osolić, po czym przelać wrzątkiem i odcedzić. Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Marchew połączyć z porem, dodać curry, śmietanę, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Udekorować kawałkami pora pokrojonego w półtalarki.
Komentarze