Surówka Colesław

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Prosta, delikatna, ale i najlepsza surówka do obiadu z kapusty białej, marchewki i cebuli. Do tego pyszny sos majonez połączony z jogurtem naturalnym oraz delikatnie z musztardą dosłodzoną miodem. Surówka smaczna i szybko znika z talerza.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta białą 1/4 szt . czyli ćwiartka większa,
    marchewka 1 duża,
    cebula 1,
    por kawałek ( biała część ),
    miód 2 łyżki,
    sok z 1/2 cytryny,
    sól i pieprz do smaku ,
    majonez 3 duże łyżki,
    jogurt naturalny 100 - 150 ml,
    musztarda 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą obrać z brzydkich wierzchnich liści, pokroić w ćwiartki i poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce duże oczka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, por po oczyszczeniu (część biała) pokroić w pół prążki. Wszystkie składniki włożyć do miski, w osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać odrobinę musztardy, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowany sos wlać do miski z kapustą, marchewką, porem i cebulą. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować