Surówka biskupia

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniały dodatek do obiadu, ale i nie tylko, surówka biskupia to proste i tanie składniki. Kilka składników i smaczna surówka do obiadu w mig gotowa. Myślę, że z taką surówką każde danie obiadowe będzie smakowało lepiej.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ główki niedużej kapusty czerwonej
    1 marchewka
    1 jabłko
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka chrzanu
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    1 łyżeczka cukru
    ½ cytryny - sok z cytryny
    natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka biskupia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę czerwoną obierz z wierzchnich liści, następnie drobno poszatkuj nożem.
    Ja jestem bardzo wygodna i jeśli tylko mogę wspomagam się odpowiednim sprzętem w kuchni. Kapustę rozdrobniłam przy pomocy malaksera. W tym samym malakserze starłam przy pomocy tarczy marchewkę i jabłko.
    Do miski wrzuć poszatkowaną kapustę i wsyp 1 – 2 szczypty soli, następnie wygnieć dobrze dłońmi, ja ten krok pominęłam, ponieważ kapustę poszatkował mi malakser dość drobno.
    Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki, następnie skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie kapustę z marchewką i jabłkiem.
    W osobnej małej miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie jogurt naturalny, majonez, chrzan, musztardę.
    Dopraw do smaku pieprzem prawdziwym mielonym oraz cukrem.
    Sos wymieszaj i polej nim surówkę, całość dokładnie wymieszaj ze sobą.
    Na sam koniec dodaj posiekaną zieleninkę i tutaj już wedle gustu i smaku, ja dodałam koperek.
    Świetnie również sprawdzi się posiekana natka pietruszki.
    Tak przygotowaną surówkę przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
    Smacznego!!!

Porady

Chrzan pominęłam ze względu na najmłodszego w rodzinie, nie lubi i uwierzcie mi smak ma dobry i zawsze wyczuje. Jeśli jesteś wrażliwa jak mój syn na smak chrzanu zawsze możesz dodać więcej musztardy, musztarda również fajnie podkręci smak surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować