Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś zapraszam na superfoods, czyli na sałatkę z komosą ryżową, brokułem i krewetkami. Taka sałatka sprawi, że mamy więcej witalności i energii! Jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę:
    ◦150 g komosy ryżowej (quinoa)
    ◦30 g brokuły
    ◦30 g zielonego kalafiora
    ◦½ czerwonej cebuli
    ◦4 łyżki kukurydzy konserwowej
    ◦4 rzodkiewki
    ◦2 łyżki pestek dyni
    ◦2 łyżki łuskanego słonecznika
    ◦2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    ◦1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na krewetki:
    ◦12 świeżych dużych krewetek
    ◦1 łyżka oleju kokosowego (masła kokosowego)
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦sól
    ◦sok z ½ cytryny

    Składniki na sos:
    ◦3 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦1 łyżeczka kolendry nasion
    ◦sok z 1 cytryny
    ◦1 łyżeczka płynnego miodu
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Superfoods – sałatka z komosą ryżową, brokułem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:
    Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Najlepiej przełożyć je do małego słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsać.

    Przygotowanie sałatki:
    Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.

    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Kalafiora i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plasterki i dodajemy do komosy. Tak samo jak nasiona słonecznika, dyni i nasiona chia oraz kukurydze i posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystko skrapiamy połową przygotowanego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Przygotowanie krewetek:
    Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy cały ząbek czosnku i smażymy ok. 2 minut. Gdy czosnek odda smak wyjmujemy go z patelni i na średnim ogniu smażymy krewetki (ok. 2 minut). Usmażone krewetki przekładamy na talerz i delikatnie solimy.

    Komosę nakładamy na talerze, dodajemy ugotowane brokuły i kalafiora oraz krewetki. Polewamy pozostałym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować