super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)

  • wyświetlono: 27534 |
  • dodany do książki kucharskiej: 32 |
  • polecenia: 0

Zdrowsza wersja słodyczy, jest bardzo sycące, wilgotne, najlepsze na drugi dzień.

capri
  • 16 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

2 szklanki mąki orkiszowej
2 jaja
1 szklanka mleka (250 ml)
2 duże soczyste jabłka
2 średnie marchewki
100 gramów orzechów (możemy pomieszać włoskie z laskowymi)
0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
50 gramów rodzynek
100 gramów zielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczone)
50 gramów suszonej żurawiny
1 szklanka brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dodajcie jeszcze 1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody
szczypta soli

polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju lub oliwy lub masła extra
ulubione bakalie

Sposób przygotowania przepisu:

super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)

  • xxx1. Orzechy posiekać (część drobno, część średnio).
    UWAGA: W celu wydobycia smaku można podprażyć je przez 3 minuty na suchej patelni na sporym ogniu.
    Jabłka i marchewkę obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Przygotować rodzynki, żurawinę, siemię zmielić jeśli macie w całości (ja użyłam młynka do mielenia kawy).
    Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (opcjonalnie) i siemię, wymieszać łyżką.
  • 2. Wsypać cukier, wymieszać.
    Następnie dodać bakalie, ponownie wymieszać.
    Potem wrzucić starte jabłka i marchewkę, wlać mleko, wbić jaja, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
    UWAGA: Jeśli płyny nie zebrały całej suchej masy wbić jeszcze jedno jajo lub dolać odrobinę mleka.
    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 40 minut(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temp. pokojowej.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorować ciasto, posypać bakaliami.

Porady

Trzymać w temperaturze pokojowej, najlepiej przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową.
Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinapłatki owsianeorzechyrodzynkibakaliesiemię lnianefit ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szybki murzynek bez miksera - w 10 minut!

Dodane przez: monika016

Szybki murzynek bez miksera - w 10 minut!

10 minut - takiego czasu potrzeba...

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli

Dodane przez: AnkaFiranka

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli - bez glutenu

Ciasta z fasoli są bardzo popularne...

image-1ynwava

Dodane przez: AgaAga

Zdrowe ciasto piernikowe bez pieczenia

Obłędne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu

zdrowe ciasto z fasoli

Dodane przez: paulinka020591

ZDROWE CIASTO Z FASOLI BEZ MĄKI CZEKOLADOWE

Pyszny zdrowy deser dla osób na...

Ciasto z serem bez użycia miksera

Dodane przez: JOANNA55

Ciasto z serem bez użycia miksera

wilgotne i smaczne

Dodane przez: Annna MM

Muffinowe ciasto z owocami i kruszonką (bez...

To chyba najszybsze ciasto jakie...