Super placki z wędzonej makreli

4.49 (156 ocen)

  • 40 min

Bardzo pożywne i niskokaloryczne placki z wędzonej makreli i białego sera.

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag wędzonej makreli
    40 dag twarogu półtłustego
    1 torebka kaszy gryczanej
    2 jajka
    sól, pieprz, majeranek
    otręby pszenne lub żytnie

    Sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    2 czerwone cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    pęczek natki pietruszki
    pół szklanki śmietany 12%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Placki Sos pieczarkowy

Super placki z wędzonej makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy ser biały, kawałki makreli i kaszę gryczaną. Dodajemy jajka - masa powinna być wilgotna, ale dość zwarta. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Z masy formujemy placuszki i obtaczamy w otrębach. Pieczemy 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Sos: pokrojone w plasterki pieczarki, poszatkowaną cebulę i czosnek smażymy na oleju, dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Placki można podawać z różnymi sosami, np. koperkowym, czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować