Super kruche ciasteczka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników. Myślę, że po takiej rekomendacji nie przejdziecie obok nich obojętnie :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 20 ciasteczek (5x8 cm):
    16 czubatych łyżek mąki
    35 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki zmielonych orzechów
    Dodatkowo:
    ½ czekolady (opcjonalnie)
    4 łyżki zmielonych orzechów

Super kruche ciasteczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny.
    Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty.
    Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką ilością orzechów i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut, aż się zarumienią.
    Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i maczam wystygnięte ciastka do połowy od wierzchniej strony.
    Kiedy czekolada zastygnie, ciastka są gotowe do jedzenia. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy