Bułki supełki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

puszyste i pyszne supełki , bułki świetnie smakują zarówno same jak i dodatek np.do zupy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
    mleko 3,2% 1/2 szklanki
    masło 1/4 kostki
    jajko 1 szt
    tymianek ( listki)
    sól 1 łyżeczka
    drożdże 30 gr
    plastry salami
    ziarna sezamu

Bułki supełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszam drożdże dodaję ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, grudki mąki rozcieramy.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25-30 minut. jak rozczyn wyrośnie dodać przesianą mąkę ,jajko ,tymianek (listki) oraz rozpuszczone masło.Wyrobić na jednolitą masę . Ciasto uformowac w kule, przełożyć do natluszczonej duzej miski i odstawić na godzinę aż podwoi swoją objętość.Z ciasta rolować wałeczki o gr. palca i długości 20 -25 cm.
    zrobić supełek w środek wciskać plasterek salami układać na blaszce po 15 minutach posypać sezamem, piec w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy