"SUP HED" czyli grzybowa zupa tajska z paluszkami krabowymi

  • wyświetlono: 832 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna grzybowa zupa rodem z Tajlandii.

dagooshya
  • 60min

Składniki

BULION: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake, 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty z trawy cytrynowej), 1 dymka w całości, 2 cm imbiru, 1 ząbek czosnku, 3 małe suszone papryczki chilli, 3 strąki kardamonu, bulion rybny w kostce (można pominąć), 4 liście limonki kafir (można pominąć), 2 cm galangalu (można pominąć)

Dodatkowo: 100g małych pieczarek, 30g suszonych grzybków shitake, 1 puszka mleka kokosowego (400ml), 6 paluszków krabowych (można zastąpić makaronem ryżowym), 2 łyżeczki kolendry mielonej, 1 łyżeczka kardamonu mielonego, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym jasnym), sok z 1 limonki, 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

"SUP HED" czyli grzybowa zupa tajska z paluszkami krabowymi

  • 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie grzybki wyciągamy, a wodę wlewamy do garnka. Dolewamy 500ml wody i dodajemy wszystkie składniki na bulion (trawę cytrynową trzeba zmiażdżyć tłuczkiem lub młotkiem). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  • 2. W między czasie dokładnie myjemy pieczarki i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki.
  • 3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy- grzyby i czosnek. Doprawiamy kolendrą, kardamonem, ostrą papryką, pieprzem cayenne, cukrem i sosem rybnym. Gotujemy bez przykrycia 15 minut.
  • 4. Paluszki krabowe kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy (podczas gotowania paluszki rozwiną się jak makaron). Dodajemy sok z limonki i gotujemy ostatnie 5 minut. Gotowe!

Porady

Paluszki krabowe można zastąpić makaronem ryżowym, a sos rybny - sosem sojowym jasnym. Wówczas zupka nadaje się również dla wegetarian. Nie zrażajcie się dużą ilością "dziwnych" składników :) Większość z nich można kupić w działach "kuchnie świata" lub przez internet. A to czego nie wykorzystacie, z powodzeniem można zamrozić (np. paluszki krabowe, galangal, liście limonki kafir, listki świeżej kolendry, trawa cytrynowa) lub przechowywać przez długi czas w lodówce (np. sos rybny)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatagrzybyTajlandiagrzybowakuchnia_tajskakuchnia_azjatycka

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa tajska z makaronem jajecznym

Dodane przez: czarrna

Zupa tajska z makaronem jajecznym

Orientalna, aromatyczna zupa :)

tajska

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem...

Zupa grzybowa z makaronem

Dodane przez: bogusia82

Zupa grzybowa z makaronem

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią...

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem

Dodane przez: kasiac

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem

Jemy tą zupę tak jak pieczarkową,...

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Nic tak bardzo nie kojarzy się...

Zupa grzybowa z porem

Dodane przez: Świeca Urszula

Zupa grzybowa z porem

Wspaniała zupa grzybowa ma oryginalny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE