Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Na pomysł zrobienia tego tortu wpadłam już jakiś czas temu, gdy zakupiłam słoik kakaowego tahini, od razu pomyślałam,że musi pójść w parze z jakimś orientalnym przysmakiem. Tak wymyśliłam połączenie daktyle+sezam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na tort:

    200 g suszonych daktyli
    100 ml oleju rzepakowego
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 jajka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    na krem:

    200 g pasty tahini z kakao
    200 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    ponadto:

    sezam,suszone daktyle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania tortu. Daktyle włóż do miski, zalej je wrzątkiem tak aby je przykrywał, odstaw pod przykryciem do napęcznienia na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlej wodę a daktyle zblenduj na mus. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania wlej do nich cienką strużką olej rzepakowy. Do ubitej masy dodaj daktyle i połowę mąki. Wymieszaj mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Dodaj resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, zmiksuj tak jak wcześniej do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
    Serek mascarpone wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Mascarpone zmiksuj z pastą sezamową i cukrem pudrem na gładką masę.
    Wystudzony tort podziel na trzy krążki, w razie potrzeby zetnij wierzch aby krążki były równe. Krążki ciasta przełóż kremem, wierzch i boki kremu również posmaruj kremem. Wierzch ciasta możesz udekorować okruchami ze ściętej górki z wierzchu ciasta lub posypać ziarenkami sezamu. Przed podaniem schłódź tort w lodówce przez co najmniej godzinę.

Porady

Jeśli nie uda Ci się zakupić tahini z dodatkiem kakao możesz z powodzeniem użyć zwykłego i dodać do niego łyżkę kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować