Sukulenty na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy chwilę razem. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy i mieszamy delikatnie szpatułką masę, aż do połaczenia składników. Wylewamy biszkopt na blaszkę o średnicy 19 cm i pieczemy ok 30 min do suchego patyczka w temp 180 st.
2.Czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone łączymy ze śmietaną i ubijamy do sztywnej konsystencji. Wlewamy jeszcze ciepłą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy.
3.Na dno przygotowanych słoiczków wrzucamy po kilka cukierków kamyków ( kamyki drenujące), na to kruszymy wystudzony biszkopt i wyciskamy porcje masy czekoladowej. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samej górze powinien się znaleźć ciemny biszkopt - imitujący ziemię.
4.Wałkujemy zieloną masę cukrową i wykonujemy ozdoby przypominające sukulenty. Z białej i żółtej masy robimy kwiatki. Dodatkowo roślinki można pomalować barwnikiem jadalnym np. na fioletowo lub wykonać zielono-białe plamki na liściach. Umieszczamy sukulenty w słoiczkach i dekorujemy pozostałymi kamykami.
Komentarze