Suflet z czekoladowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj podgrzewając ok. 1-2 minut.
2.1/2 tabliczki czekolady połam a następnie wraz z mlekiem i cukrem waniliowym wolno podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
3.Do masy z mąki wlej rozpuszczoną masę czekoladową i wolno ogrzewając mieszaj aż do zagotowania całości. Podgrzewaj masę do momentu zgęstnienia, aż odstawać będzie od boków rondla.
4.Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj pojedynczo do gorącej masy czekoladowej, stale mieszając i lekko podgrzewając ok. 2 minut.
5.Białka ubij na sztywno, a na końcu powoli dodawaj cukier puder. Pianę należy dokładnie i delikatnie wymieszać ze schłodzoną masa czekoladową.
6.Foremki do pieczenia sufletów posmaruj tłuszczem a następnie napełnij masą do ½ wysokości. Do każdej foremki włóż po 2 kostki czekolady i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni). Piecz ok. 15 minut. Im dłużej pieczemy suflet tym mniej wilgotny będzie. Podajemy wyrośnięty i gorący. Można posypać startą czekoladą.
Komentarze