Suflet z czekoladowym sercem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Suflet to danie, które przygotowuje się szybko, więc jest znakomitą alternatywą dla niezapowiedzianych gości.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KAKAO:
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - czekolada: 1 opakowanie
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier puder: 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Suflet z czekoladowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj podgrzewając ok. 1-2 minut.
  • 2. 1/2 tabliczki czekolady połam a następnie wraz z mlekiem i cukrem waniliowym wolno podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
  • 3. Do masy z mąki wlej rozpuszczoną masę czekoladową i wolno ogrzewając mieszaj aż do zagotowania całości. Podgrzewaj masę do momentu zgęstnienia, aż odstawać będzie od boków rondla.
  • 4. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj pojedynczo do gorącej masy czekoladowej, stale mieszając i lekko podgrzewając ok. 2 minut.
  • 5. Białka ubij na sztywno, a na końcu powoli dodawaj cukier puder. Pianę należy dokładnie i delikatnie wymieszać ze schłodzoną masa czekoladową.
  • 6. Foremki do pieczenia sufletów posmaruj tłuszczem a następnie napełnij masą do ½ wysokości. Do każdej foremki włóż po 2 kostki czekolady i wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni). Piecz ok. 15 minut. Im dłużej pieczemy suflet tym mniej wilgotny będzie. Podajemy wyrośnięty i gorący. Można posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jajka Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować