Suflet z brzoskwiniami

5 (174 ocen)

Ekstra sposób na śniadanie lub podwieczorek. Puszysty i delikatny suflet podawany na ciepło z brzoskwiniami.

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki masła
    2 świeże brzoskwinie
    dżem brzoskwiniowy lub morelowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Suflet z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać wodę, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Masę podzielić na pół, łyżką wykładać na patelnię (o małej średnicy; u mnie 17 cm), usmażyć suflet z jednej strony na maśle na małym ogniu ok. 3-4 minut. Suflet zdjąć z ognia, delikatnie najlepiej szeroką łopatką, przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni (150 z termoobiegiem) piekarnika. zapiekać ok. 10 minut na złoty kolor. W ten sam sposób usmażyć drugi suflet po czym także zapiec go w piekarniku.
    Gotowy posmarować dżemem, poukładać na nim kawałki brzoskwiń, złożyć delikatnie na pół. Posypać cukrem pudrem (można także polać miodem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować