Czekoladowy suflet korzenny z solonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
9. Upieczone suflety posyp odrobiną cukru pudru i podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami. Deser fajnie komponuje się z winami owocowymi.
Komentarze