Czekoladowy suflet korzenny z solonymi orzeszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prosty przepis, idealny na walentynkową kolację:)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
    230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
    140 g cukru pudru
    100 g mąki pszennej tortowej
    3 jajka
    100 g orzeszków solonych
    2 szczypty mielonego kardamonu
    2 szczypty anyżu mielonego
    2 szczypty cynamonu
    100 g cukru kryształowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Suflet

Czekoladowy suflet korzenny z solonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę.

    2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.

    3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.

    4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.

    5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.

    6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj orzeszki solone i poczekaj, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.

    7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.

    8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.

    9. Upieczone suflety posyp odrobiną cukru pudru i podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami. Deser fajnie komponuje się z winami owocowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować