Suflet jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Wbrew pozorom to prosty deser

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 5 białek
    1/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki wody
    ok. 280 g malin
    masło i cukier do wysmarowania foremek

Suflet jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki wysmaruj masłem i posyp cukrem. Piekarnik nastaw na 175 C.
    Maliny przełóż do rondelka, postaw na małym ogniu i zagotuj, gotuj przez ok. 3-5 minut. Następnie maliny przetrzyj przez sitko i przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru. Wymieszaj i gotuj do momentu aż cukier się rozpuści.
    Do gotujących się malin dodaj mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj jeszcze przez chwilę. Odstaw na bok.
    Białka ubijaj mikserem pod koniec dodaj pozostały cukier. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
    Przełóż do przygotowanych foremek. Piecz przez ok. 12 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy