Sucha zupa - zapiekanka meksykańska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

…a właściwie „sopa seca” – co w wolnym tłumaczeniu daje: „sucha zupa”. To jedna z dziwniejszych nazw potrawy z jaką się spotkałam. Ta meksykańska zapiekanka jest sycąca, pikantna i mocno paprykowa dzięki kiełbasie chorizo. Można ją odgrzewać.

Składniki:

  • • 350g makaronu nitki,
    • 2 liście laurowe,
    • 1 papryka,
    • 1 puszka krojonych pomidorów 400g,
    • 250g kiełbasy chorizo,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 200g żółtego sera,
    • ½ łyżeczki kminu,
    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
    • ½ łyżeczki oregano,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia,

Sucha zupa - zapiekanka meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 1. Makaron nitki ugotuj według przepisu z opakowania z dodatkiem liści laurowych.
    Paprykę pokrój w większą kostkę, cebulę i chorizo w małą kostkę.
  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj kiełbasę i cebulę, smaż 3 minuty.
  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 3. Dodaj paprykę i smaż kolejne 3 minuty. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 4. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy, wymieszaj i gotuj 10 minut.
  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 5. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dopraw do smaku.
  • Sucha zupa - zapiekanka meksykańska 6. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę posyp startym serem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Życzę smacznego!
    Przepis podaję na 4 porcje.

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Komentarze

Podobne przepisy