Styryjskie ciasteczka z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kruche ciasteczka z pestkami dyni czyli coś pysznego z "niczego".

  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g masła
    120 g posiekanych pestek dyni
    80 g cukru pudru
    3 łyżki oleju z pestek dyni
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Bezy Pesto

Styryjskie ciasteczka z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przy pomocy siekacza do ciast kruchych lub noża zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
    2. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
    3. Wyciągamy jedno ciasto z lodówki i lepimy z niego kulki, kładąc od razu na blachę. Lekko je spłaszczamy .
    4. Pieczemy około 15 minut, do złotego koloru.
    Ciasteczka są gotowe do degustacji po schłodzeniu.

Porady

W dzisiejszych ciasteczkach użyłam mieszanki dyni i pestek słonecznika i muszę przyznać , że eksperyment zakończył się sukcesem :) Ciasto nadaje się również do wałkowania i wykrawania ciastek literatką czy foremkami. wtedy nadają się idealnie do przekładania marmoladą czy polewania czekoladą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować