Ciasto Styropian z jagodami

4.51 (172 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto, które znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. cukru
    1 op. cukru wanilinowego
    4 żółtka
    1 margaryna
    1, 5 łyżeczki proszku do piecz.

    Masa kokosowo-śmietankowa:
    3 duże op. śmietany 18% ( po 330 ml)
    20 dag wiórków kokosowych
    1 szkl. cukru
    1 op. cukru wnilinowego
    2 op. budyniu śmietankowego

    Oraz:
    75 dag jagód świeżych lub mrożonych
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto styropian z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części- jedną większą, drugą mniejszą.Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki. Wylepić nim wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę ( 35 x 23). Zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 2. Masa kokosowo-śmietankowa: Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać śmietany, wiórka, budynie i proszek do piecz. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na zapieczone ciasto. Wyłożyć jagody. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, zetrzeć za pomocą tarki na wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok. 1 godz. 10 min.

Porady

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować