Ciasto styropian z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części- jedną większą, drugą mniejszą.Włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki. Wylepić nim wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem blachę ( 35 x 23). Zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C.
2.Masa kokosowo-śmietankowa: Białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać śmietany, wiórka, budynie i proszek do piecz. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na zapieczone ciasto. Wyłożyć jagody. Resztę ciasta wyjąć z lodówki, zetrzeć za pomocą tarki na wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec ok. 1 godz. 10 min.
Porady
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem..
Komentarze