Ciasto Styropian na kruchym cieście

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    dodatkowo słoiczek dowolnego dżemu lub powideł
    Masa śmietanowa:
    1 litr kwaśniej śmietany 18 %
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto styropian na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki i posmarować dżemem lub powidłami. Drugą włożyć do zamrażarki, na czas robienia masy.
    Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać budyń,mąkę ziemniaczaną,następnie już drewnianą łyżką dodawać stopniowo śmietanę i delikatnie mieszać.Wyłożyć masę na ciasto, posmarowane wcześniej powidłami. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C .Ciasto po wystudzeniu schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować