STYROPIAN

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Bardzo ciekawe i efektowne ciasto. W smaku przypomina sernik z wiórkami kokosowymi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag. masła lub margaryny

    Nadzienie:
    1 litr śmietany 18 %
    20 dag wiórków kokosowych
    5 białek
    1 szkl. cukru
    1 budyń śmietankowy duży
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    powidła o dowolnym smaku (najlepiej śliwkowe, czereśniowe lub wiśniowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.
  • 2. NADZIENIE: Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać.
  • Styropian 3. Wyłożyć nadzienie na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180°C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

Porady

Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym-wtedy nadzienie będzie delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować