Studenckie ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 5 min

W mojej kuchni nic się nie marnuje. Mam to po babci, która nauczyła mnie, że nie wolno marnować jedzenia. Ziemniaki, które zostały od obiadu można przyrządzić na kolację. Często robię je na studiach.

  • 5 min

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki (tyle ile zostało od obiadu)
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżka smalcu
    - sól
    - przyprawa do ziemniaków, (do smaku)
    - ogórek i pietruszka (do dekoracji)

Studenckie ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić na patelni na małym ogniu smalec i wrzucić na rozgrzany tłuszcz obraną, pokrojoną drobno na półplasterki cebulę. Posolić do smaku i smażyć aż cebulka się zarumieni. Następnie wrzucić na patelnię oprószone przyprawą ziemniaki, po czym podsmażać je raz po raz mieszając z 3-5 minut.

Porady

Ziemniaki na końcu można posypać zielonym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy