Studencki Pęczak

0 (0 ocen)

szybki przepis dla zabieganych, ale w zdrowej odmianie, bo zawiera dużo witaminek!

Składniki:

  • Na jedną osóbkę:
    - kawałki mięsa, kiełbasy itp. pokrojone w kostkę
    - marchewka
    - plaster selera
    - pół pietruszki
    - kawałeczek pora lub cebulki
    - 3 -4 łyżki kaszy pęczak
    - oliwa
    - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, imbir, curry

Studencki pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy kasze pęczak w osolonej lekko wodzie, aż zmięknie.
  • warzywka z mięskiem 2. Osobno kroimy warzywka w cienkie plasterki. Pora lub cebulę podsmażamy na patelni na łyżce oliwy. Dodajemy mięsko, kiełbaskę i warzywka. Teraz czas na przyprawy. Smażymy aż zaczną być miękkie, może je podlać łyżką wody.
  • 3. Ugotowaną kaszę odcedzamy z wody i dodajemy na patelnie, delikatnie mieszając, aby "przegryzła się" z pozostałymi składnikami. Trzymamy całość jeszcze chwile na palniku i gotowe :)

Porady

Curry można pominąć, ale ja osobiście lubię jego złoty kolor :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy