Studencka zacierkowa

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentem politechniki. Gotować nauczyłem się na studiach i traktuję to jako przyjemne hobby.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu (może być z kostek)
    3 marchewki
    pietruszka
    3 ziemniaki
    średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz
    natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

    Zacierka:
    8 łyżek mąki
    2/3 szkl. wody ● sól
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Studencka zacierkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto na zacierkę, wkładamy do lodówki.
  • 2. Marchewki i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę kroimy na pół i opalamy nad palnikiem. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy
    czosnek i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Z przygotowanego ciasta formujemy zacierki i wrzucamy do zupy. Gdy zaczną wypływać, zupa będzie gotowa.
  • 4. Nalewamy zupę na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować