Strudel ziemniaczany z pieczarkami

4.5 (150 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo ładnie wyglądające i uniwersalne danie, które można przygotować i podać na wiele sposobów.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 600 gramów
    - Jajko (małe): 1 sztuka
    - masło: 2 łyżeczki
    - trójkącik serka topionego ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - mąka ziemniaczana: 6 łyżek

    - pieczarki: 300 gramów
    - jajko na twardo: 1 sztuka
    - posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - maslo: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty

    - maslo lub śmietana (do posmarowania rolady przed pieczeniem): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Strudel ziemniaczany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach (lub na parze), obrać. Dodać masło i serek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jajko i mąkę. Zagnieść. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Jeśli tak jest, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.
  • 2. Pieczarki zetrzeć na tace (lub podsmażone już pieczarki zmielić w maszynce). Cebulę posiekać, posolić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Popieprzyć, odparować sok. Jajko posiekać i razem z natką dodać do pieczarek.
  • 3. Ciasto rozwałkować na pergaminie posypanym mąka na prostokąt o wymiarach 35x25. Wyłożyć pieczarki, zostawiając ok. 2-3 cm odstęp od brzegów. Zwinąć roladę, ruchem zsuwającym z pergaminu (nie rękami).Zalepić boki. Posmarować masłem lub śmietaną. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 200 st.C (do zrumienienia skórki).
  • 4. Propozycje podania. Podawać pokrojoną w plastry z surówką i ewentualnie z sosem śmietanowym lub pokroić na 2 części i jeść jak kanapkę.
  • rolada ziemniaczana z sosem 5. Roladę zamiast piec, możne też ugotować (30 min.) owiniętą w rękaw do pieczenia (boki zawiązać nicią jak cukierek) i folię aluminiową. Podawać pokrojoną w plastry (najlepiej nicią) z sosem grzybowym.
  • smażona rolada ziemniaczana 6. Tak ugotowana roladę można też pokroić w plastry i upiec na oleju następnego dnia. Najlepiej smakuje wtedy z czerwonym barszczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować