Strudel ziemniaczany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w mundurkach (lub na parze), obrać. Dodać masło i serek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jajko i mąkę. Zagnieść. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Jeśli tak jest, trzeba dodać jeszcze trochę mąki.
2.Pieczarki zetrzeć na tace (lub podsmażone już pieczarki zmielić w maszynce). Cebulę posiekać, posolić, zeszklić na maśle, dodać pieczarki. Popieprzyć, odparować sok. Jajko posiekać i razem z natką dodać do pieczarek.
3.Ciasto rozwałkować na pergaminie posypanym mąka na prostokąt o wymiarach 35x25. Wyłożyć pieczarki, zostawiając ok. 2-3 cm odstęp od brzegów. Zwinąć roladę, ruchem zsuwającym z pergaminu (nie rękami).Zalepić boki. Posmarować masłem lub śmietaną. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 200 st.C (do zrumienienia skórki).
4.Propozycje podania. Podawać pokrojoną w plastry z surówką i ewentualnie z sosem śmietanowym lub pokroić na 2 części i jeść jak kanapkę.
5.Roladę zamiast piec, możne też ugotować (30 min.) owiniętą w rękaw do pieczenia (boki zawiązać nicią jak cukierek) i folię aluminiową. Podawać pokrojoną w plastry (najlepiej nicią) z sosem grzybowym.
6.Tak ugotowana roladę można też pokroić w plastry i upiec na oleju następnego dnia. Najlepiej smakuje wtedy z czerwonym barszczykiem.
Komentarze