Strudel z masa orzechowa

4.5 (144 ocen)

  • Średni

To przepis na strudel po austriacku, wyjatkowo pyszny, z wysmienita masa z orzechow laskowych. Podawany jeszcze letni z kubkiem kakao smakuje najlepiej, szczegolnie po zimowych szalenstwach.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże swieże: 3 dekagramy
    - mleko: 1 szklanka
    - maslo: 6 dekagramów
    - cukier: 6 dekagramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - skorka z cytryny: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki

    - woda: 1 szklanka
    - maslo: 125 gramów
    - orzechy laskowe mielone: 400 gramów
    - orzechy laskowe grubo posiekane: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - rum: 4 łyżeczki
    - cynamon: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel z masa orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ilosc mleka uzyta do ciasta podana w przyblizeniu, w oryginalnym przepisie jest 1/4 do 3/8 litra.
  • Strudel mit Nussfüllung 2. Drozdze wymieszac z 1 lyzka cukru na plynna mase, dodac odrobine cieplego mleka i 4 lyzki maki. Odstawic w cipele miejsce do wyrosniecia.
  • Strudel mit Nussfüllung 3. Make przesiac do miski, lekko ogrzac (np. przy rancie plyty lub piekarnika), dodac przygotowane wczesniej drozdze, roztopione maslo i stopniowo letnie mleko, cukier, sol, jajka. Wyrobic hakiem na gladkie, jedwabiste ciasto, latwo odchodzace od brzegow miski.
    Ciasto posypac maka, miske przykryc bawelnianym recznikiem i odstawic do podwojenia objetosci.
  • Strudel mit Nussfüllung 4. Na patelni rozgrzac wode, dodac maslo, zagotowac. Dodac orzechy, cukier, cukier waniliowy, rum i cynamon. Skladniki dokladnie polaczyc i podgrzac.
  • Strudel mit Nussfüllung 5. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3-4 mm. Ciasta jest duzo, ja podzielilam je na dwie czesci.
  • Strudel mit Nussfüllung 6. Na cienko rozwalkowane ciasto nalozyc rownomiernie cieple nadzienie.
  • Strudel mit Nussfüllung 7. Delikatnie zwinac, ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
  • Strudel mit Nussfüllung 8. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W razie, gdy strudel za szybko zbrazowieje zmniejszyc temperature do 150 stopni. Gotowe ciasto posypac cukrem pudrem.
  • Strudel mit Nussfüllung 9. Z podanych skladnikow wyszlo 4 strudle ze zdj nr 7. Mozna polowe zrobic np. z masa makowa. Ilosc rumu i cynamonu jest podana orientacyjnie. Czas przygotowania nie obejmuje rosniecia ciasta.
  • Strudel mit Nussfüllung, Weißensee 10. Przepis dostalam od zaprzyjaznionej rodziny znad Weißensee.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować