Strudel z masa orzechowa

  • wyświetlono: 2605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To przepis na strudel po austriacku, wyjatkowo pyszny, z wysmienita masa z orzechow laskowych. Podawany jeszcze letni z kubkiem kakao smakuje najlepiej, szczegolnie po zimowych szalenstwach.

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- mąka: 0.5 kilograma
- drożdże swieże: 3 dekagramy
- mleko: 1 szklanka
- maslo: 6 dekagramów
- cukier: 6 dekagramów
- sól: 1 łyżeczka
- skorka z cytryny: 1 sztuka
- jajka: 2 sztuki

- woda: 1 szklanka
- maslo: 125 gramów
- orzechy laskowe mielone: 400 gramów
- orzechy laskowe grubo posiekane: 1 szklanka
- cukier: 0.5 szklanki
- cukier waniliowy: 2 sztuki
- rum: 4 łyżeczki
- cynamon: 3 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Strudel z masa orzechowa

  • 1. Ilosc mleka uzyta do ciasta podana w przyblizeniu, w oryginalnym przepisie jest 1/4 do 3/8 litra.
  • Strudel mit Nussfüllung2. Drozdze wymieszac z 1 lyzka cukru na plynna mase, dodac odrobine cieplego mleka i 4 lyzki maki. Odstawic w cipele miejsce do wyrosniecia.
  • Strudel mit Nussfüllung3. Make przesiac do miski, lekko ogrzac (np. przy rancie plyty lub piekarnika), dodac przygotowane wczesniej drozdze, roztopione maslo i stopniowo letnie mleko, cukier, sol, jajka. Wyrobic hakiem na gladkie, jedwabiste ciasto, latwo odchodzace od brzegow miski.
    Ciasto posypac maka, miske przykryc bawelnianym recznikiem i odstawic do podwojenia objetosci.
  • Strudel mit Nussfüllung4. Na patelni rozgrzac wode, dodac maslo, zagotowac. Dodac orzechy, cukier, cukier waniliowy, rum i cynamon. Skladniki dokladnie polaczyc i podgrzac.
  • Strudel mit Nussfüllung5. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3-4 mm. Ciasta jest duzo, ja podzielilam je na dwie czesci.
  • Strudel mit Nussfüllung6. Na cienko rozwalkowane ciasto nalozyc rownomiernie cieple nadzienie.
  • Strudel mit Nussfüllung7. Delikatnie zwinac, ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
  • Strudel mit Nussfüllung8. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W razie, gdy strudel za szybko zbrazowieje zmniejszyc temperature do 150 stopni. Gotowe ciasto posypac cukrem pudrem.
  • Strudel mit Nussfüllung9. Z podanych skladnikow wyszlo 4 strudle ze zdj nr 7. Mozna polowe zrobic np. z masa makowa. Ilosc rumu i cynamonu jest podana orientacyjnie. Czas przygotowania nie obejmuje rosniecia ciasta.
  • Strudel mit Nussfüllung, Weißensee10. Przepis dostalam od zaprzyjaznionej rodziny znad Weißensee.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaboże narodzenieimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

masa orzechowa

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Masa orzechowa (z orzechów włoskich)

Wspaniały dodatek do ciast , ciasteczek...

Torcik makowo-kokosowy z masą kajmakową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

Tort upiekłam dla męża na urodziny.Gościom...

placek luksusowy z masą orzechową

Dodane przez: mariosylwia

Placek luksusowy z masą orzechowa

Ciasto z makiem, kokosem i orzechami,...

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: Agnieszka Rec

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort orzechowy przełożony...

Strudel makowy z kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Strudel makowy z kruszonką

Ze świętami najbardziej kojarzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE