To przepis na strudel po austriacku, wyjatkowo pyszny, z wysmienita masa z orzechow laskowych. Podawany jeszcze letni z kubkiem kakao smakuje najlepiej, szczegolnie po zimowych szalenstwach.
Strudel z masa orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ilosc mleka uzyta do ciasta podana w przyblizeniu, w oryginalnym przepisie jest 1/4 do 3/8 litra.
2.Drozdze wymieszac z 1 lyzka cukru na plynna mase, dodac odrobine cieplego mleka i 4 lyzki maki. Odstawic w cipele miejsce do wyrosniecia.
3.Make przesiac do miski, lekko ogrzac (np. przy rancie plyty lub piekarnika), dodac przygotowane wczesniej drozdze, roztopione maslo i stopniowo letnie mleko, cukier, sol, jajka. Wyrobic hakiem na gladkie, jedwabiste ciasto, latwo odchodzace od brzegow miski.
Ciasto posypac maka, miske przykryc bawelnianym recznikiem i odstawic do podwojenia objetosci.
4.Na patelni rozgrzac wode, dodac maslo, zagotowac. Dodac orzechy, cukier, cukier waniliowy, rum i cynamon. Skladniki dokladnie polaczyc i podgrzac.
5.Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc ok 3-4 mm. Ciasta jest duzo, ja podzielilam je na dwie czesci.
7.Delikatnie zwinac, ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
8.Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W razie, gdy strudel za szybko zbrazowieje zmniejszyc temperature do 150 stopni. Gotowe ciasto posypac cukrem pudrem.
9.Z podanych skladnikow wyszlo 4 strudle ze zdj nr 7. Mozna polowe zrobic np. z masa makowa. Ilosc rumu i cynamonu jest podana orientacyjnie. Czas przygotowania nie obejmuje rosniecia ciasta.
10.Przepis dostalam od zaprzyjaznionej rodziny znad Weißensee.
Komentarze