Strudel z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kawałki, jajko, wodę, sół i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową w schładzać w lodówce min. 1 godzinę.
2.Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w małe plasterki. Dodać orzechy, rodzynki, bułkę tartą, cukier, cukier waniliowy i cynamon oraz połowę (50g) roztopionego masła. Odstawić do momentu schłodzenia ciasta.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki podłużny placek, posmarować resztą roztopionego masła. Ułożyć owoce na jednym brzegu i bardzo delikatnie zwinąć.
4.Strudel przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60min. w temp. 190st. na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Można podawać zarówno na ciepło np. z lodami, jak i na zimno np. do kawy.
Komentarze