Strudel z białym makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki
    2 jajka
    sól
    1 cytryna
    80 g masła
    300 g maku białego
    1 l mleka
    40 g orzechów pekan
    40 g suszonych daktyli
    150 g cukru
    50 ml słodkiej śmietany
    30 g skórki cytryny
    1 łyżka masła do smarowania blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem.
    Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny.
    W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki.
    Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować