Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.
2 godz.
Składniki:
250 g mąki
2 jajka
sól
1 cytryna
80 g masła
300 g maku białego
1 l mleka
40 g orzechów pekan
40 g suszonych daktyli
150 g cukru
50 ml słodkiej śmietany
30 g skórki cytryny
1 łyżka masła do smarowania blachy
Strudel z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem.
Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny.
W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki.
Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.
Komentarze