Strudel jabłkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

strudel jabłkowy może niewygląda z byt ładnie,ale jest naprawde dobry szczególnie na drugi dzień

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - woda: 300 mililitrów
    - olej: 50 mililitrów
    - masło (do wysmarowania ciasta): 100 gramów
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - cukier: 150 dekagramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - rodzynki: 8 dekagramów
    - jabłka: 1.5 kilograma

Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka obieramy i ścieramy na cienkie plastry,dodajemy cukier,cynamon,rodzynki,mieszamy odstawiamy
  • ciasto na strudel 2. sól rozpuszczamy w zimnej wodzie dodajemy stopniowo do mąki i wyrabiamy ciasto mikserem,dolewmy olej i wyrabiamy tak długo az ciasto bedzie luźne i plastyczne
  • ciasto 3. formujemy chlebek, oblewając go olejem,dzięki temu nie będzie się przylepiać do rąk i nie wytworzy siś skorupka na jego powierzchni,pozostawimy na 30 minut żeby odpoczęło
  • ciasto 4. po tym czasie ciasto rozpłaszczamy i obracając rozciągamy,ciasto rozkładamy na ściereczce i dalej rozciągamy aż stanie się bardzo cieniutkie,grube brzegi odcinamy,rozciągnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem,a miejsce gdzie położymy nadzienie bułką tartą
  • strudel 5. odciskamy sok z naszych jabłek i ukladamy je na cieście,zwijamy strudel przytrzymując ciasto ściereczką(najlepiej aby ciasto niebyło za duzo razy zawijane bo będzie zbyt twarde)wierzch smarujemy pozostałym masłem,przenosimy na blaszkę położonym pergaminem (bardzo delikatnie przenosimy)
  • strudel z jabłkami 6. pieczemy około 30 min w temp 190stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy