Strudel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i ścieramy na cienkie plastry,dodajemy cukier,cynamon,rodzynki,mieszamy odstawiamy
2.sól rozpuszczamy w zimnej wodzie dodajemy stopniowo do mąki i wyrabiamy ciasto mikserem,dolewmy olej i wyrabiamy tak długo az ciasto bedzie luźne i plastyczne
3.formujemy chlebek, oblewając go olejem,dzięki temu nie będzie się przylepiać do rąk i nie wytworzy siś skorupka na jego powierzchni,pozostawimy na 30 minut żeby odpoczęło
4.po tym czasie ciasto rozpłaszczamy i obracając rozciągamy,ciasto rozkładamy na ściereczce i dalej rozciągamy aż stanie się bardzo cieniutkie,grube brzegi odcinamy,rozciągnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem,a miejsce gdzie położymy nadzienie bułką tartą
5.odciskamy sok z naszych jabłek i ukladamy je na cieście,zwijamy strudel przytrzymując ciasto ściereczką(najlepiej aby ciasto niebyło za duzo razy zawijane bo będzie zbyt twarde)wierzch smarujemy pozostałym masłem,przenosimy na blaszkę położonym pergaminem (bardzo delikatnie przenosimy)
Komentarze