Strudel, czyli jabłkowa uczta:)

0 (0 ocen)

Strudel kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy robiła go moja mama. Najlepiej smakował mi ze szklanka mleka:).

Składniki:

  • Składniki na 2 strudle
    Ciasto :
    • 0,5 kg mąki,
    • Około ¾-1 szklanki wody,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • Łyżka masła
    Nadzienie:
    • 0,6 kilograma jabłek,
    • 2 garście rodzynek,
    • Łyżeczka cynamonu,
    • ¼ kostki masła,
    • 1/2 szklanki bułki tartej,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka masła do posmarowania góry.
    Polewa:
    • 2 łyżki masła,
    • 4 łyżki miodu,
    • 2 spore garści orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery

Strudel, czyli jabłkowa uczta:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, rozpuszczone mało i wodę. Zagniatamy ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na makaron.
    Gotowe odstawiamy.
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowanie nadzienia 2. NADZIENIE: Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe plasterki.
    Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cynamon, cukier oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  • nałożone składniki 3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
    Każdą osobno cienko wałkujemy.
    Na rozwałkowany prostokąt nakładamy kolejno: bułkę z masłem, rodzynki i jabłka
  • przed pieczeniem 4. Ciasto zwijamy jak roladę. Przekładamy na blaszkę. Smarujemy rozpuszczonym masłem.
    Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
    Gotowe strudle pieczemy około 30 minut w 180˚C.
    Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu strudle dekorujemy orzechową polewą. Odstawiamy, by polewa przystygła. Podajemy.
  • 5. POLEWA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz pokrojone orzechy. Chwilkę razem smażymy (około 3-5 minuty). Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jabłka Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować