Strudel, czyli jabłkowa uczta:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, rozpuszczone mało i wodę. Zagniatamy ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na makaron.
Gotowe odstawiamy.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
2.NADZIENIE: Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe plasterki.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cynamon, cukier oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
3.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą osobno cienko wałkujemy.
Na rozwałkowany prostokąt nakładamy kolejno: bułkę z masłem, rodzynki i jabłka
4.Ciasto zwijamy jak roladę. Przekładamy na blaszkę. Smarujemy rozpuszczonym masłem.
Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Gotowe strudle pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu strudle dekorujemy orzechową polewą. Odstawiamy, by polewa przystygła. Podajemy.
5.POLEWA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz pokrojone orzechy. Chwilkę razem smażymy (około 3-5 minuty). Gotową polewą dekorujemy ciasto.
Komentarze