Strucla ziemniaczana z wedzoną makrelą,żółtym serem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Strucla ziemniaczana jest pyszna. Zrobiłam ją po raz pierwszy i na pewno nie ostatni.

  • 40 min

Składniki:

  • około 0,6 kg ziemniaków

    1 szklanka mąki

    2 małe jajka


    300 g wędzonej makreli

    50 g żółtego sera

    1 cebula

    3 łyżki drobno posiekanej natki

    1 łyżka oleju

    sól,pieprz,przyprawa do ziemniaków do smaku.

    Ponadto:

    kminek i wiórki masła

Strucla ziemniaczana z wedzoną makrelą,żółtym serem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0gxe4wq 1. Makrelę oczyścić,rozdrobnić widelcem.Połączyć z drobno posiekaną cebulą,natką ,olejem i żółtym serem.Doprawić do smaku.
  • image-14ukwdh 2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić.Przestudzić.Przepuścić przez maszynę.Dodać przesianą mąkę i jajka.Przyprawić solą i przyprawą.Zagnieść ciasto.Gdyby ciasto nam się kleiło dosypać maki.
  • image-1b39k4a 3. Ciasto przełożyć na dobrze obsypaną mąką stolnicę ,rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x29.Nałozyć farsz.
  • image-1x4vv8o 4. Zwinąć powoli w roladę.Posypać kminkiem
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temp.180 st.C.W połowie pieczenia na wierzch rozłożyć wiórki masła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy