Strucla z sosem cynamonowym i nadzieniem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce oczyść, usuń szypułki, opłucz i dokładnie osącz z wody.
2. Połowę owoców przesyp do rondelka, zasyp szklanką cukru, lekko podgrzej, potrząsając od czasu do czasu naczyniem, by cukier oblepił wszystkie owoce. Odstaw, by puściły sok. Gotuj je na wolnym ogniu, aż odparuje prawie cały sok. Dosyp odłożone wcześniej owoce. Podgrzewaj jeszcze ok. minuty.
3. Rozpuść masło, podgrzewając na małym ogniu, dosyp łyżkę cukru. Podgrzewaj cukier stale mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
4. Do masła z cukrem dosyp cynamon. Dokładnie wymieszaj, by powstała gładka masa o jednolitej konsystencji.
5.Delikatnie rozwiń płat ciasta. Posmaruj równomiernie masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Nałóż owocowe nadzienie. Zroluj dość luźno. Starannie sklej, wcześniej zwilżając odrobiną wody. Struclę przełóż na papier do pieczenia i połóż na blachę.
6.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 °C. Piecz ok. 15 minut , aż ciasto zacznie się rumienić.
7.Struclę wyjmij z piekarnika, gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem.
Porady
Przy rozpuszczaniu cukru w tłuszczu uważaj by się nie przypalił- stanie się gorzki i niesmaczny.
Komentarze