Skoro mak, jako symbol płodności ma zapewnić pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. U mnie w postaci fantazyjnie zwiniętej drożdżowej strucli.
2 godz.
Składniki:
CIASTO:
mąka chlebowa - 500 g
drożdże świeże - 20 g
mleko - 200 ml
jajka - 2 szt.
cukier - 60 g
masło - 80 g
sól - szczypta
NADZIENIE:
mak - 400 g
płynny miód - 3 łyżki
roztopione masło - 2 łyżki
żółtka - 2 szt.
rodzynki - 100 g
migdały mielone - 2 łyżki
ekstrakt migdałowy - ½ łyżeczki
PONADTO:
żółtko - 1 szt.
śmietana kremówka - 2 łyżki
Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: z drożdży robię rozczyn, odstawiam do wyrośnięcia. W misce mieszam letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaję mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
2.NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
Zmielony mak, bakalie, płynny miód, roztopione masło, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam.
3.WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Ciasto zwijam jak roladę, sklejam końce i podwijam pod spód. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam niczym linę, sklejam końce.
4.Strucle układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je folią aluminiową. Upieczone strucle makowe studzę na kratce kuchennej.
Komentarze