Strucla z makiem

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Skoro mak, jako symbol płodności ma zapewnić pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. U mnie w postaci fantazyjnie zwiniętej drożdżowej strucli.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka chlebowa - 500 g
    drożdże świeże - 20 g
    mleko - 200 ml
    jajka - 2 szt.
    cukier - 60 g
    masło - 80 g
    sól - szczypta
    NADZIENIE:
    mak - 400 g
    płynny miód - 3 łyżki
    roztopione masło - 2 łyżki
    żółtka - 2 szt.
    rodzynki - 100 g
    migdały mielone - 2 łyżki
    ekstrakt migdałowy - ½ łyżeczki
    PONADTO:
    żółtko - 1 szt.
    śmietana kremówka - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: z drożdży robię rozczyn, odstawiam do wyrośnięcia. W misce mieszam letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodaję mąkę i gotowy rozczyn. Chwilę wyrabiam, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, wkładam je do miski, nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
  • 2. NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około 30 minut. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sitka.
    Zmielony mak, bakalie, płynny miód, roztopione masło, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam.
  • Strucla z makiem 3. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Ciasto zwijam jak roladę, sklejam końce i podwijam pod spód. Następnie powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam niczym linę, sklejam końce.
  • 4. Strucle układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut.
    Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je folią aluminiową. Upieczone strucle makowe studzę na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować