Strucla na śmietanie kremówce, pyszna, wilgotna, ciasto rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje polana czekoladą lub pudrem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
10 dag masła
2 całe jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
10 łyżek śmietany 30 %
Ok. 80 gr. maku, przygotować według uznania.
Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę podgrzewany, jajka i żółtka ubić na puch, masło rozpuścić i wystudzić.
Do dużej miski wsypyjemy pół szklanki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz sól, zalewamy lekko podgrzana śmietaną, rozmieszać, zrobić zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, masło, ubite jajka, wyrabiamy aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty, smarujemy ciasto pozostałym od żółtek białkiem i nakładamy masa makową, tak aby brzegi zostały bez masy. Zwijamy makowiec, tak aby miejsce łącznia było pod spodem. Zawijam luźno w papier do pieczenia ale szczelnie. Pozostawiamy jeszcze na około 20 minut. Pieczemy ok. 35 minut. W 180 st.
Porady
W papierze zostawiamy ok. 3 cm luzu. Mak możemy zrobić sami lub użyć gotowej masy makowej.
Komentarze