Dynia to wspaniale warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Doskonale nadaje się do wypieku różnych ciast i bulek. Kto jeszcze nie spróbował dyni w słodkich wypiekach to serdecznie zachęcam.
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
cukier drobny pol szklanki
mleko 3,2% pol szklanki
woda ciepła pol szklanki
jajko 1 szt
drożdże suche 2 łyżeczki
sól
skórka pomarańczowa 3 łyżki
puree z dyni 1 szklanka
masło 3/4 kostki
Strucla z dżemem morelowym i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczona i ostygnięta strucle posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze