Strucla z dżemem morelowym i dynią

0 (0 ocen)

Dynia to wspaniale warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Doskonale nadaje się do wypieku różnych ciast i bulek. Kto jeszcze nie spróbował dyni w słodkich wypiekach to serdecznie zachęcam.

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 1 kg
    cukier drobny pol szklanki
    mleko 3,2% pol szklanki
    woda ciepła pol szklanki
    jajko 1 szt
    drożdże suche 2 łyżeczki
    sól
    skórka pomarańczowa 3 łyżki
    puree z dyni 1 szklanka
    masło 3/4 kostki

    Dodatkowo:
    jajko 1 szt
    dżem morelowy 1 słoik
    cukier puder

Strucla z dżemem morelowym i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczona i ostygnięta strucle posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy