Strucla wiśniowa

4.49 (160 ocen)

Strucla nadziana wiśniami z lekkim akcentem migdałów, które idealnie pasują do tych owoców. Smakuje świetnie i równie dobrze prezentuje się na stole.

Składniki:


  • pół kostki drożdży (50g)
    pół szklanki* mleka
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    2 i 1/2 szklanki mąki
    pół kostki masła (125g)
    1 słoik wydrylowanych wiśni z kompotu lub soku (ok. 200g)
    100 g mielonych migdałów
    kilka kropel amaretto lub olejku migdałowego
    1 białko do posmarowania ciasta


    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
    Masło rozpuścić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
  • 3. W międzyczasie przygotować nadzienie: odsączone wiśnie z kompotu wymieszać z zmielonymi migdałami i amaretto (lub olejkiem migdałowym).
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować