Strucla owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania rozczynu( drożdże rozpuszczamy w mleku ciepłym ale nie gorącym dodajemy 2 łyżeczki cukru i odstawiamy na 15 minut).Ważne jest aby przesiać mąkę i wymieszać ja z odrobiną soli. Następnie dodajemy nasz rozczyn wbijamy jajka oraz dodajemy żółtko, łyżkę oleju oraz mleko(po trochu dodawaj nie wszystko żeby ciasto nie było za rzadkie)Wszystko dobrze wyrabiamy, następnie przenosimy tak wyrobione ciasto na stolnice i rozwałkowujemy,Smarujemy powidłami nasze ciasto i zwijamy. Wkładamy do blachy nasmarowanej tłuszczem,posmarować białkiem. Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180 stopni. A jak chcecie to możecie jeszcze zrobić kruszonkę na strucla.
KRUSZONKA:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło.
Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.
Komentarze