Strucla makowo-orzechowa

4.5 (146 ocen)

Makowa strucla z dodatkiem mielonych orzechów. Zamiast jednej rolady ciasta drożdżowego trzy mniejsze :)

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mąki pszennej
    12,5g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 żółtko
    50g masła

    NADZIENIE:
    250g maku
    25g orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    suszona żurawina
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Strucla makowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i odstawić na całą noc. Odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • 2. Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka. Kiedy drożdże ruszą, czyli po ok10min. Dodać resztę składników. Masło ma być rozpuszczone i przestudzone. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Do zmielonego maku dodać zmielone orzechy włoskie i resztę składników (oprócz żurawiny)
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt 60x20, posmarować masą. Na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć żurawinę i zwijać w rulon. Podzielić roladę na trzy części. Dwie włożyć na dno keksówki (11x21), posmarować roztrzepanym białkiem i położyć trzecią. Posmarować białkiem i posypać suchym makiem. Piec na funkcji góra-dół w 180*C przez ok50min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować