REKLAMA

Strucla makowo-orzechowa

wyświetlono: 1227 | dodany do książki kucharskiej: 14 | polecenia: 0

Makowa strucla z dodatkiem mielonych orzechów. Zamiast jednej rolady ciasta drożdżowego trzy mniejsze :)

opublikowany: 16.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mąki pszennej
    12,5g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 żółtko
    50g masła

    NADZIENIE:
    250g maku
    25g orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    suszona żurawina
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i odstawić na całą noc. Odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • 2. Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka. Kiedy drożdże ruszą, czyli po ok10min. Dodać resztę składników. Masło ma być rozpuszczone i przestudzone. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Do zmielonego maku dodać zmielone orzechy włoskie i resztę składników (oprócz żurawiny)
  • 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt 60x20, posmarować masą. Na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć żurawinę i zwijać w rulon. Podzielić roladę na trzy części. Dwie włożyć na dno keksówki (11x21), posmarować roztrzepanym białkiem i położyć trzecią. Posmarować białkiem i posypać suchym makiem. Piec na funkcji góra-dół w 180*C przez ok50min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Rolada makowo-orzechowa

Rolada smaczna i efektownie wygląda.

kategoria: Ciasta rolada Desery biszkopty kawy Ser opublikowany: 17.09.2015 | wyświetlono: 416 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE