Strucla makowa na biszkopcie

  • wyświetlono: 322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej - jest puszysta i wilgotna.

  • 20 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Do biszkoptu - 4 jajka
1 szklanka cukru białego
1 szklanka mąki pszennej
łyżka miodu naturalnego
łyżka świeżego mleka
szczypta soli
Masa makowa - 200 g zmielonego niebieskiego maku
1,5 szklanki świeżego mleka
100 g cukru
łyżka masła
miód naturalny 4 łyżki
100 g płatków migdałowych
aromat migdałowy
3 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla makowa na biszkopcie

  • 1. Pieczemy biszkopt. Miód mieszamy z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy na sztywno białka, ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łopatki mieszamy,stopniowo przesiewając mąkę. Na koniec dodajemy miód z mlekiem.delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę (35 cm-35 cm)wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut (kontrolujemy by nie spiec). Ręcznik papierowy, układamy na wielkość blachy, za pomocą sitka obficie posypujemy cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wykładamy na ręcznik, zdejmujemy papier, i zwijamy roladę. Przygotowujemy masę makową- 200 ml mleka mieszamy z cukrem, masłem, płatkami migdałowymi - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniem i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy, do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia,dodajemy miód i zapach migdałowy, mieszamy. Rozwijamy biszkopt z ręcznika, i jeszcze ciepłą masą makową smarujemy. Zwijamy roladę odstawiamy do ostudzenia.

Porady

Do masy makowej można dodać swoje ulubione bakalie. Gotową struclę można dowolnie udekorować, np.oblać czekoladą. Ja użyłam zmielonego maku niebieskiego (bez problemu można go kupić w dobrych sklepach w paczkach po 200 g ). Jeśli podczas prażenia , masa makowa będzie za sucha, należy dolać trochę mleka. Zawinięcie biszkoptu, w ręcznik papierowy obficie posypany cukrem pudrem, powoduje, że biszkopt łatwo się rozwija i mamy upudrowaną skórkę strucli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makbiszkoptowa strucla makowa

Komentarze

Podobne przepisy

strucla makowa

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa ze skórką pomarańczową

Pyszna.. smaczna i aromatyczna....

Makowiec na biszkopcie

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Makowiec na biszkopcie

Idealny na święta, wilgotny i nie...

Rolada makowa

Dodane przez: anita176

Szybka strucla biszkoptowa z masą makową

Bardzo szybka strucla nie tylko...

makowiec

Dodane przez: Bożena Z.

Strucla makowa z bakaliami i orzechami...

dla smakoszy makowych smakołyków...

Sernik na biszkopcie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik na biszkopcie

Przekładany sernik na biszkopcie...

Sernik owocowy na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Owocowy sernik na biszkopcie

Wysoki sernik na jasnym biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE