Strucla makowa na biszkopcie

5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej - jest puszysta i wilgotna.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do biszkoptu - 4 jajka
    1 szklanka cukru białego
    1 szklanka mąki pszennej
    łyżka miodu naturalnego
    łyżka świeżego mleka
    szczypta soli
    Masa makowa - 200 g zmielonego niebieskiego maku
    1,5 szklanki świeżego mleka
    100 g cukru
    łyżka masła
    miód naturalny 4 łyżki
    100 g płatków migdałowych
    aromat migdałowy
    3 jajka
    1 budyń waniliowy bez cukru
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Strucla makowa na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Miód mieszamy z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy na sztywno białka, ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łopatki mieszamy,stopniowo przesiewając mąkę. Na koniec dodajemy miód z mlekiem.delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę (35 cm-35 cm)wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut (kontrolujemy by nie spiec). Ręcznik papierowy, układamy na wielkość blachy, za pomocą sitka obficie posypujemy cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wykładamy na ręcznik, zdejmujemy papier, i zwijamy roladę. Przygotowujemy masę makową- 200 ml mleka mieszamy z cukrem, masłem, płatkami migdałowymi - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniem i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy, do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia,dodajemy miód i zapach migdałowy, mieszamy. Rozwijamy biszkopt z ręcznika, i jeszcze ciepłą masą makową smarujemy. Zwijamy roladę odstawiamy do ostudzenia.

Porady

Do masy makowej można dodać swoje ulubione bakalie. Gotową struclę można dowolnie udekorować, np.oblać czekoladą. Ja użyłam zmielonego maku niebieskiego (bez problemu można go kupić w dobrych sklepach w paczkach po 200 g ). Jeśli podczas prażenia , masa makowa będzie za sucha, należy dolać trochę mleka. Zawinięcie biszkoptu, w ręcznik papierowy obficie posypany cukrem pudrem, powoduje, że biszkopt łatwo się rozwija i mamy upudrowaną skórkę strucli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować