Strucla makowa

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

na Boże Narodzenie piekłam struclę makową, to też był mój debiut tak jak mazurek

Składniki:

  • Ciasto :
    50 g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    3 jajka
    250 g margaryny Kasia
    1/2 szk gęstej śmietany
    500 g mąki pszennej
    Dodatkowo :
    900 g gotowej masy makowej
    150 g rodzynek
    Lukier :
    1 szk cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
    50 g kandyzowanego ananasa
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strucla makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
    masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
    Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
    Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
    Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
  • 2. Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
    Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
    Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
    Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
  • 3. W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
    Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować