Strucla jabłkowo-marchewkowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżowa strucla z jabłkami i marchewką oraz nutą cynamonu. Odpowiednio słodka i delikatnie kwaskowa. Polecam....więcej

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    0,5 kg mąki,
    1 szklanka mleka ,
    1/2 kostki margaryny,
    3 jajka,
    5 łyżek cukru ,
    5 dag drożdży ,
    1 łyżka oleju,


    Nadzienie
    1 kg jabłek kwaśnych,
    3 duże marchewki,
    około 5 łyżek cukru ( w zależności od jabłek ),
    5 łyżek kaszy manny,
    1 łyżeczka cynamonu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla

Strucla jabłkowo-marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy alby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
    Marchew i jabłka obieramy i myjemy. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach a marchew na małych. Do marchewki i jabłka dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Ciasto wałkujemy długość blaszki (28x40).

    Na ciasto wykładamy farsz. Zawijamy. Przekładamy do blaszki, smarujemy mlekiem.

    Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.



    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować