Strucla jabłkowa z suszoną żurawiną i morelami

0 (0 ocen)

Drożdżowe ciasto pełne słodkich owoców.

Składniki:

  • ciasto:
    3 dag drożdży
    jajko
    łyżka cukru
    odrobina soli
    100g roztopionego masła
    3 szklanki mąki
    pół szklanki ciepłego mleka
    dodatkowo:
    3 duże jabłka
    kilka suszonych moreli
    garść suszonej żurawiny
    łyżka cukru
    białko do posmarowania ciasta

Strucla jabłkowa z suszoną żurawiną i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i soli. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy masło i jajko, mąkę. Wyrabiamy dokładnie.
    Rozwałkowujemy cienko.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem aby lekko puściły sok. Wykładamy na ciasto, posypujemy żurawiną i morelami( jeżeli są duże to kroimy na mniejsze cząstki). Zwijamy w rulon. Smarujemy białkiem. Układamy do natłuszczonej blaszki, pieczemy w 160 -170 stopniach ok 40-45 minut.

Porady

Jabłka oprószyć możemy cynamonem. Gdy ostygnie można polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy